preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 

U ovom dijelu Kutka pomažemo roditeljima da dobiju odgovore na njihova konkretna pitanja postavljena na roditeljskim sastancima na početku nove školske godine.

 

1. Roditelji I samopoštovanje djeteta

Samopoštovanje je način na koji osoba procjenjuje sebe, a utječe na to kako razmišljamo te kako se ponašamo u različitim situacijama. Samopoštovanje se razvija i oblikuje tijekom cijelog života, ali u školskoj dobi se kod djece po prvi put javljaju složenije ideje  o tome kakva su i kakva bi željela biti. Samopoštovanje kod djece u velikoj mjeri ovisi o porukama koje dobiva od njemu važnih i bliskih osoba – prvenstveno od roditelja, a tijekom odrastanja na njega sve više utječu  i vršnjaci.

Usprkos velikom utjecaju medija i vršnjaka na dječje samopoštovanje, roditelji su i dalje ti koji imaju najveću ulogu u izgradnji djetetovog samopoštovanja, a to mogu učiniti na brojne načine..

https://odrasli.hrabritelefon.hr/clanci/kako-djeci-pomoci-da-razviju-samopostovanje/

 

2. Djeca i kućanski poslovi

https://www.centar-lukaritz.hr/blog/djeca-kucanski-poslovi/ 

 

3. Kako s djecom razgovarati o vršnjačkom zlostavljanju 

 

https://www.unicef.org/croatia/kako-s-djecom-razgovarati-o-vrsnjackom-zlostavljanju 

Šalabahter za roditelje - https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2021/02/Bullying-roditelji-24.2-min.pdf

 

4. Odgoj bez tjelesnog kažnjavanja

Tučem ga jer ga volim“ ili “Tučem ga za njegovo dobro“ ili “I mene su tukli pa sam dobro ispao, jednog dana će mi reći hvala”Samo su neki od čestih izgovora roditelja koji se služe tjelesnom kaznom.

Nažalost, brojna su istraživanja pokazala da Hrvati i dalje tuku djecu, a mnogi ne znaju i da je to zakonom zabranjeno. Tjelesno kažnjavanje djece zakonom je kod nas zabranjeno od 1999. godine. Ne udarajte svoju djecu! To je uvriježena mudrost proizašla iz desetljeća istraživanja povezujući tjelesno kažnjavanje s pogoršanjem zdravlja adolescenata i negativnim učincima na ponašanje, uključujući povećani rizik od tjeskobe i depresije.

https://odrasli.hrabritelefon.hr/clanci/odgoj-bez-tjelesnog-kaznjavanja/

https://www.rastimozajedno.hr/file/60/

https://udruga.hrabritelefon.hr/wp-content/uploads/2019/05/Hrabri_letak_tjelesno_kaznjavanje-roditelji_v2_2019.pdf

 

 


CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju