preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu iz psihologije

Perceptivne varke (za učenike 2. razreda)

Život nam je postavio zahtjevno pitanje. Imamo li odgovor? (za učenike 4. razreda)

 

Za maturante : pripreme za državnu maturu održavaju se ponedjeljkom u suprotnoj smjeni, prvi i drugi sat

Literatura za pripremu mature iz psihologije:

Denis Bratko: Psihologija- udžbenik za gimnazije. Profil International.
Šverko i sur. :  Psihologija - udžbenik za gimnazije. Školska knjiga

 

Provedeni ispiti na državnoj maturi

 

Informacije o studiju psihologije na Sveučilištu u Zadru možete pronaći OVDJE

 

9. tjedan psihologije

 

Osjećaš li pritisak vršnjaka?

 

Prirodno je, zdravo i važno za  tebe da imaš prijatelje, vršnjake,  dok odrastaš  i sazrijevaš.
Vršnjaci mogu biti pozitivni i podržavajući. Pomažu ti otkriti nove vještine ili te potaknuti interes za sport, knjige, glazbu, izvannastavne aktivnosti.

Međutim, vršnjaci mogu imati i negativan utjecaj.Mogu te ohrabrivati na markiranje, na krađu, na uzimanje alkohola, droge…Najviše tinejdžera, sa problemima ovisnosti, počne uzimati alkohol ili cigarete kao rezultat pritiska vršnjaka.

Pritisak vršnjaka je osjećaj pojedinca – stvaran ili zamišljen – da se mora ponašati kao  grupa, s ciljem da učini nešto što ne želi  (piće, pušenje, droga, krađa…) ili za što se ne osjeća spreman/spremna, kao što je, primjerice seks – a ako ne pristane – trpiti će neke posljedice, kao što su odbacivanje, vrijeđanje ili gubitakpoštovanja.

Postoje različite vrste vršnjačkih pritisaka:

o   otvoreni pritisak – “To svi rade -osim tebe. “

o   skriveni pritisak –  „Ponašaš se ko mala beba.“

o   kontrolirajući pritisak – „Ako  ne popiješ ovo – nisi nam prijatelj“

Tinejdžeri često popuste ovakvim pritiscima vršnjaka, jer žele biti dio grupe, žele biti prihvaćeni, uvažavani u grupi. Društvo je to koje određuje šta je “cool“ i šta je “in“, sve ostalo  im stvara  osjećaj ne- pripadanja takvom trendu i osjećaju se odbačeno.

 

Kakva su tvoja iskustva?

Pritisak vršnjaka se može  pokazati na mnogo načina, uključujući: odijevanje na određeni način, uključenost  u određene aktivnosti, slušanje određene glazbe, odluke o korištenju alkohola, cigareta, marihuane…, izbor prijatelja, školski uspjeh…
Istraživanja pokazuju da postoje dvije glavne karakteristike po kojima se u donošenju odluka razlikuju tinejdžeri  od odraslih. Mladi u ranoj adolescenciji skloni su odlukama i izborima koji  im donose nagradu, osobito u prisustvu vršnjaka,  što ih čini podložnima rizičnim ponašanjima, odnosno manje su osjetljivi  na moguće rizike. Tinejdžeri su uspješni u procjeni  i donošenju odluke na vlastitu dobrobit onda kada imaju vremena za razmišljanje o situaciji u kojoj se nalaze.

Istraživanja također pokazuju da tinejdžeri  teže kontroliraju  impulzivna ili rizična ponašanja, kada su s prijateljima, vršnjacima  ili u situacijama koje su zasićene emocijama. Utvrđeno je da su djeca najranjivija na pritisak vršnjaka između 10. i 14. godine. Posle toga, otpornost na vršnjački pritisk raste linearno dok ne dostignu 18. godinu, a nakon toga dolazi stabilan period.

 

Kako odoljeti negativnom pritisku vršnjaka?

       Nauči samostalno donositi svoje odluke, jer  suprotstaviti se· vršnjačkom pritisku znači odlučiti hoćeš li  se prikloniti većini ili samostalno donositi odluke

       Nauči da ideje i prijedloge vršnjaka saslušaš i razmotriš u miru. Upitaj se:·

–        Kad čujem  to što „ekipa“ traži od mene, osjećam li, ugodu  ili neugodu?

–        Ako imam osjećaj neugode – što je to što mi se ne sviđa? Hoću li – ako pristanem – možda ozlijediti sebe, ozlijediti ili uvrijediti druge osobe, oštetiti, otuđiti nečiju ili svoju imovinu…?

–        Hoću li sutra zbog toga biti ponosan?

Ako tvoji odgovori  na ova pitanja govore o  neugodi, nesviđanju, lošim posljedicama – ohrabri se  i neka tvoj odgovor društvu bude: „Ne, hvala“.

Odgovor „Ne, hvala“ bit će hrabriji ako  imaš uz sebe istomišljenika, ako se družiš i provodiš vrijeme sa vršnjakom/vršnjakinjom, prijateljem/prijateljicom koji su otporniji na pritisak vršnjaka. Druži se  sa vršnjacima  koji vole raditi slične stvari kao i ti. Uključi se  u neku aktivnost za koju  je bitan timski duh: neki sport, zbor, folklor ili sviranje instrumenta koji je potreban u orkestru…

Vjeruj sebi.

Tinejdžeri koji su samopouzdani  – manje su podložni pritisku vršnjaka.

 

 

(Pruzeto sa Internet portala:  http://www.tesa.hr)


CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju