preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana socijalne pravde

Autor: Heidi Mičić, 23. 2. 2016.

U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, 20. veljače, učenici prvih razreda tjedan dana su prikupljali namirnice za Socijalnu samoposlugu kako bi pokazali svoju solidarnost prema sugrađanima koji nemaju dovoljno sredstava za normalan život.

U petak, 19.veljače, učenici : Lena Matulić, Luka Milin, Marta Mišlov, Sarah Nikolla, Lucija Rovis i Matea Vranjić – Vučemilović, u pratnji profesorice Heidi Mičić, prikupljene namirnice odnijeli su u socijalnu samoposlugu.

 

Ujedinjeni narodi su 2007. godine  donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde. Socijalni razvoj se mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Zbog velikog broja hrvatskih građana koji su se našli na rubu egzistencije,  lokalne zajednice otvaraju socijalne samoposluge, a u pučkim kuhinjama traži se obrok više. Zbog sve više  građana koji su već u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, u Hrvatskoj je otvoreno 19 socijalnih samoposluga

I u Zadru  je nedavno  otvorena socijalna samoposluga koja ima oko 550 korisnika. Kako broj korisnika iz dana u dan raste, svi su građani pozvani na solidarnost. Katkad je dovoljan samo mali korak da ljudski pomognete susjedu, beskućniku, gladnima  i siromašnima i taj mali korak je ono što čini razliku i donosi promjenu u nečiji život.

 
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju