preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica

DRŽAVNO NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA, Vodice od 8. – do 10. svibnja 2024. godine

Autor: Administrator , 14. 5. 2024.

    Jubilarno trideseto državno natjecanje iz francuskog jezika ove godine se održalo u Vodicama od 8. do 10. svibnja i prvi put naša Gimnazija imala je svoje predstavnice koje su u poprilično jakoj konkurenciji pokazale izvrsno znanje.

    To su učenice Antonela Žuža, koja je osvojila prvo, i Ema Serdarević drugo mjesto, svaka u svojoj kategoriji, a pod mentorstvom profesorice Svjetlane Pera.

    Učenice su podijelile svoja iskustva i izrazile oduševljenje jer se njhov uloženi trud na najbolji način isplatio.

    ''Ovoga tjedna, od 8. do 10. svibnja, u Vodicama je održano državno natjecanje iz francuskoga jezika na kojemu sam sudjelovala. Budući da zbog korone i drugih okolnosti nikada prije nisam imala priliku putovati i uživo sudjelovati na državnim natjecanjima na koja sam bila pozivana, ovo mi je bilo prvo takvo iskustvo.

     Iako je bilo napeto, neizmjerno sam uživala u usavršavanju svojih vještina francuskoga jezika, ali i u putovanju te upoznavanju novih ljudi. Natjecanje me je potaklo da nakon mnogo godina osnovnog poznavanja francuskog jezika isti napokon poboljšam i usavršim. Iako u poznavanju jezika uvijek možemo biti bolji, sada konačno mogu reći da ga znam, što me uistinu veseli.

    Poznavanje stranog jezika otvara mnoge mogućnosti pa tako meni francuski olakšava komunikaciju i produbljenje odnosa s rodbinom u Francuskoj čiji jezik dosad nisam dovoljno dobro poznavala, ali i mogući studij u Francuskoj ili frankofonim zemljama.

    Osim toga francuski je jezik diplomacije te svakako otvara mnoga vrata u pronalaženju kvalitetnoga i željenoga zanimanja u kojemu ću ga moći koristiti.

Ni usmeni ni pismeni dio državnoga natjecanja nisu bili jednostavni, no izuzetno sam sretna što se moj rad isplatio. Osim toga, imala sam priliku upoznati mnogo učenika sličnih zanimanja i iskustava pa tako i puno učenika iz zagrebačkih internacionalnih škola i gimnazija te sam sve svoje vrijeme u Vodicama provela u dobrome društvu. Razgovarajući s ostalim učenicima na raznim stranim jezicima, od francuskog i engleskog pa do njemačkog i talijanskog, uvidjela sam koliko je bogatsvo i sreća poznavanje velikog broja jezika. Učenje drugog jezika nije samo učenje različitih riječi za iste stvari, nego učenje i drugog načina razmišljanja o stvarima.

    Pored svega toga moram istaknuti i svoju mentoricu i profesoricu Svjetlanu Pera koja je od prvoga razreda uz nas i koja je bila izvrsna potpora i podrška na ovogodišnjem natjecanju.''

Antonela Žuža 3.a

    ''Boravak u Vodicama na državnom natjecanju iz francuskog jezika bio je ujedno i zabavan provod s prijateljima te poučan u smislu razvijanja jezika. Proveli smo vrijeme s ostalim vršnjacima, upoznali Vodice te najbitnije, poboljšali francuski na pismenoj, gramatičko-leksičkoj te govornoj razini.

    Ovogodišnje 2. osvojeno mjesto omogućilo mi je lakši pristup stipendiji, studiju ili poslu koji uključuje francuski ako se za to odlučim.

    Također, tijekom sljedećeg posjeta Francuskoj kvalitetnije ću upoznati kulturu sporazumijevanjem s lokalnim stanovništvom.

    Sve u svemu, bilo je to odlično iskustvo, napustili smo Vodice s raznim poklonima od Francuske Ambasade, ali i s novim znanjem.''

Ema Serdarević 3.c

 

   Nakon kratkog predaha marljivo nastavljamo s radom i planiranjem narednih aktivnosti vezanih za francuski jezik, potaknute iskustvom da se uvijek isplati ulagati u razvijanje znanja i jezičnih vještina.

 

Slike s natjecanja možete vidjeti OVDJE
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju