2019-12-19 12:24:38

Susret učenika Gimnazije Jurja Barakovića sa štićenicima Doma za stare i nemoćne osobe Sv. Frane u Zadru

U autorskom projektu „Veliki i Mali“ profesorice glazbene umjetnosti Blanše Miletić Miodrag, prvi put pokrenutog ove školske godine 2019./20. za maturante buduće studente rehabilitacije, fizioterapije, logopedije, kineziologije, psihologije, i srodnih studijskih programa sprovedena je radionica Glazboterapije, najprije kroz susret sa starijim osobama putem suradnice, koordinatorice u ustanovi - profesorice Ivane Boban, voditeljice dnevnog boravka Doma umirovljenika Svetog Frane u Zadru.

Dana 18. prosinca prvi put su na teren izašli maturanti Gimnazije Jurja Barakovića s ciljem zajedničke provedbe glazbenog druženja kroz isključivo glazbene elemente: ritam tjeloglazbom, melodiju kroz pjesmu i pokret te sviranje.

Sukladno terminu zajedničke radionice u blagdansko predbožićno raspoloženje, odabran je i odgovarajući program.

 Već nakon ulaska u Dom Svetoga Frane osjetio se blagdanski ugođaj uređenjem, raspoloženjem kako štićenika, tako i djelatnika doma. Dočekani smo vedro i veselo, a početni strah od nepoznatog u prostoru zajedničkog dnevnog boravka otklonjen je istinom - da u glazboterapiji ne postoji krivo postupanje te se svaka izvedba smatra upravo onakvom kakva i treba biti. Radi toplije atmosfere i zajedničke pozitivne energije, štićenici doma su zajedno s učenicima i djelatnicima napravili krug u kojem smo se najprije na glazbeni način upoznali. Svatko je redom u trodobnom pulsu tjeloglazbom izrekao svoje ime na vlastiti način nakon čega smo ga svi u grupi ponovili dva puta, jednom glasno, a drugi put tiho. Uskoro je upoznavanje dobilo zajednički ritam te spontano donijelo osmjeh na lica svih sudionika jer su interpretacije bile raznolike pa je utoliko njihovo ponavljanje spontano izazvalo povezanost naše novonastale skupine.

Uslijedila je pjesma „Tiha noć“ koja se pjevala uz tjeloglazbu, a potom i najjednostavnijim plesom, hodanjem u krugu, kad se mijenjao smjer kretanja na svaku novu frazu. Budući da se sve odvijalo mirno i u polaganom tempu, svi sudionici su osjetili sigurnost i zadovoljstvo zajedničke uspješnosti provedbe.

Možda najveći izazov susreta mladih i starih članova ovog društva je bilo sviranje na boomwackersima koji su zapravo glazbena tonalitetna igračka u obliku lagane cijevi kojom se jednostavnim udarcem o dlan proizvodi ton. Zadovoljstvo rada je postalo najveće. Otkrivanje i ovladavanje glazbenim sastavnicama u spontano nastalom skupnom muziciranju je upravo ono čemu se treba težiti. Međusobna radost je ovaj susret učinila nezaboravnim i ujedno donijela gotovo obvezu da se druženje nastavi, sad kad je glazbena energija pokrenuta…

                                                           Blanša Miletić Miodrag, prof. savjetnica

 

 

 

 


Gimnazija Jurja Barakovića Zadar