2018-05-23 13:18:09

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dostavilo je svim školama Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine. U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Stoga  Protokol uključuje potrebne postupke u slučajevima opasnosti od toplinskog vala. 

Cjelokupni tekst Protokola nalazi se u prilogu, gdje se  između ostalog navode preporuke za  zaštitu od velikih vrućina poput:

Rashladiti prostor u kojem se živi (ispod 32 stupnja danju i 24 noću) Koristiti hladniji noćni zrak, otvoriti sve prozore tijekom noći i ranih jutarnjih sati Smanjiti količinu vrućeg zraka unutar kuće, danju zatvoriti prozore, naročito one okrenute prema suncu Objesiti mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji Ako je upaljen klima uređaj, zatvoriti vrata i prozore Izbjegavati naporan fizički rad Tražiti sjenu prilikom boravka na otvorenom Ne ostavljati djecu, životinje u parkiranom automobilu niti u hladu, tj,. nikada bez nadzora Izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati Tuširati se ili kupati u mlakoj vodi Piti redovito i izbjegavati alkohol te napitke s previše kofeina i šećera Jesti češće manje obroke…. Itd.  

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine


Gimnazija Jurja Barakovića Zadar