2016-05-25 11:25:09

Maturalni ples 2016.

Maturalni ples održan je 23. Svibnja 2016. u restoranu Gatro s početkom u 20 sati. Prije toga učenici su imali okupljanje u caffe baru Kult. Loše vrijeme i kiša nisu pokvarili dobro raspoloženje naših maturanata koji su plesali do ranih jutarnjih sati uz bend Zaratino.Učenici su se predstavili svojim koreografijama, a žiri sastavljen od tri profesora izabrao je miss i mistera maturalne što im nije bio nimalo lagan posao. Za miss je odabrana učenica 4.C Nika Begonja, dok je titulu mistera odnio Ivan Marasović, učenik 4.a razreda.  Proslava je počela prigodnim govorom ravnatelja škole Ranka Artukovića.  

Dobra večer drage maturantice i maturanti, dobra večer profesorice i profesori, dragi gosti i uzvanici. Sve vas srdačno pozdravljam i dobro nam došli!

Ova maturalna večer simbolično predstavlja kraj vašega srednjoškolskog obrazovanja i početak jedne nove faze vašega života. Ulazite u svijet odraslih, odgovornih i zrelih ljudi.

Matura je ispit zrelosti, a tu svoju zrelost i solidarnost upravo ste nedavno pokazali na ludijadi donirajući brašno, šećer i jaja socijalno ugroženim. Tim svojim plemenitim činom bili ste svijetli primjer drugim maturantima ne samo u Zadarskoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj. Vi i vaši razrednici koji su bili s vama u najboljem svjetlu ste promovirali Školu koju pohađate na čemu vam iskreno hvala.

Također pozdravljam vaše roditelje koji ovdje nisu nazočni, ali su sada sigurno u mislima s vama. Vi ste njihov ponos i najbolje što imaju. To nije prazna fraza, to je gola istina. Vaš uspjeh i njihov je uspjeh. Molim jedan aplauz za vaše roditelje....

Bili smo zajedno četiri godine. Ostavili ste u ovoj Školi dio sebe. Zato je sasvim ljudski večeras biti i radostan i tužan. Svatko od vas će naći svoje razloge...

Vaši profesori, svatko na svoj način, kroz ove 4 godine su vas vodili, podržavali, pratili i prenosili vam svoje znanje i iskustvo. I po tome ćete ih pamtiti. Trudili su se da postanete zreli, pametni i dobri ljudi. Siguran sam da njihov trud i trud vaših roditelja nije uzaludan. Znanje i iskustvo koje ste stekli u ovoj Školi njegujte i nadograđujte. To je najbolja investicija koja će se sigurno kad-tad isplatiti. Učite dok je na vrijeme, jer čovjek kad je mlad brzo i trajno uči. Jer poslovica kaže da je učenje u mladosti klesanje u kamenu a učenje u starosti crtanje u pijesku.

Simbolično, matura predstavlja značajnu prekretnicu u vašim životima. Uskoro ćete morati donositi neke važne životne odluke i prioritete koji će značajno oblikovati vašu budućnost. Isto tako morate znati da će ostvarenje vaših želja, snova i vizija ovisiti najviše o vama samima, vašem radu, zalaganju, mudrosti, ali i životnoj sreći.

Danas živimo u doba fanatičnog internacionalizma kojeg putem masmedija (a ne kao nekada tenkovima) planski promovira globalna elita s divovskim želucem koji želi eliminirati i progutati sve što je jedinstveno, neovisno, stoljećima staro i nacionalno. Naša Domovina, vjera, kultura, tradicija, prirodni resursi, naš identitet i posebnosti, naše obitelji, naši preci, naša groblja i kolijevke, to je naša bit i ono što jesmo. To je cijena neprocjenjiva. Ovdje se radi o obrani nas samih, naše djece, i budućih generacija od demonske idolatrije i laži koja se promovira kao najveće društveno dobro. Morate biti mudri i dorasli izazovima i duhu vremena u kojem živite. Zombi je čovjek bez vlastite svijesti i pod tuđom mentalnom kontrolom, a slobodan čovjek živi i promovira Istinu.

Zato, dragi maturanti, imajte čvrste stavove i jasne ciljeve. Budite mudri i hrabri borci za istinu, vjerujte u sebe, ne odustajte. Uvijek imajte dobre i još bolje uzore, jer stara poslovica kaže "Nikad ne slijedi luđeg od sebe". Također, ma gdje bili, ne zaboravite tko ste i što ste, ne zaboravite svoj Zadar i jedinu nam domovinu Hrvatsku. Ljubite svoje korijene, ali poštujte drugo i drugačije.

U ime svih vaših profesora , u svoje osobno ime i u ime Gimnazije Jurja Barakovića prenosim ovu poruku – volimo vas i nećemo vas zaboraviti!

Ugodna večer i hvala vam svima!

 

Slike možete pogledati na http://www.antenazadar.hr/clanak/2016/05/maturalne-zabave-2016-gimnazija-jurja-barakovica/


Gimnazija Jurja Barakovića Zadar