preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Krakovske jaslice

Autor: Administrator , 28. 12. 2016.

Učenici 1.a razreda su 19.12 posjetili izložbu Krakovskih jaslica u Gradskoj loži.

Prve jaslice, kao način obilježavanja Isusovog rođenja, izradio je Franjo Asiški 1223 u seoskoj špilji. Od tada je franjevački red započeo širiti štovanje Božićnih jaslica uključujući ih u crkve širom Europe, a potom i svijeta. U 17. I 18. vijeku su popularne bile žive jaslice, a u mnogim mjestima se ta tradicija nastavila do današnjeg dana.

U organizaciji Narodnog muzeja u Zadru je organizirana izložba Krakovskih jaslica u prostoru Gradske lože. Jaslice  izrađuju umjetnici amateri, a i profesionalni slikari i kipari. U jaslicama je prikazana Sveta obitelj, anđeli, Tri mudraca, pastiri i životinje.

 

 

 

Ono što je zanimljivo je da je Isusovo rođenje smješteno u bogatoim i raskošnim zdanjima čime je prezentirana arhitektura najinteresantnijih i najljepših spomenika grada Krakova.

Tradicionalno svake jaslice imaju minimalno jedan toranj koji je uglavnom modeliran prema višem zvoniku crkve Sv. Marije .

Također, svaka Krakovska jaslica sadrži i patriotske simbole poput Bijelog orla koji predstavlja nacionalni grb Poljske. Postoji natjecanje za najljepše Krakovske jaslice, koje se održava svake godine pod pokroviteljstvom Povijesnog muzeja grada Krakova.  U našoj zemlji  izrađuju se skromne jaslice. Sveta obitelj je u špilji s pastirima, Isus u drvenoj kolijevci s malom dekicom, Marija i Josip u običnoj odjeći.

Zbog toga,  ove „bogate“ i „raskošne“ jaslice i nisu izgledale kao pravo mjesto  Isusova rođenja, ali nam je svakako drago da smo vidjeli umijeće izrade i zdanja kao iz bajke.

 

Tina Jureško 1. a

 
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju