preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Fakultativni program CAD dizajner - anketa za učenike koji se upisuju u prvi razred

Autor: Nino Mencl, 11. 7. 2016.

Postoji mogućnost da Gimnazija Jurja Barakovića od školske godine 2016/17. uvede novi fakultativni predmet naziva CAD dizajner. Za ishodovanje suglasnosti  od strane MZOS-a, između ostalog,  potrebno je prethodno provesti anketu među učenicima i utvrditi postoji li dovoljno velik interes koji bi opravdao uvođenje programa.

Cilj predmeta CAD dizajner  je približiti postojeći nastavni program tržištu rada, te da učenici steknu dodatna znanja i vještine potrebne za fakultetsko obrazovanje iz područja dizajna, tehničkog crtanja i vizualizacije.


Ideja je da se predmet CAD dizajn uvede na jesen u prve razrede, 
a izvodi se po jedan sat tjedno kroz sve 4 godine – fakultativni predmet; Zakon o odgoju i obrazovanju, Čl. 27.
 

Ovaj program preporuča se svim onim učenicima koji žele naučiti osnove dizajniranja i rada sa naprednim programima za dizajn, te onima koji planiraju studirati Arhitekturu, Građevinu, Elektrotehniku, Strojarstvo  Agronomiju, ali i sve ostale fakultete gdje je potrebno znanje iz dizajniranja.

CAD programi (Computer Aided Design) nezaobilazni su dio svakog projektnog ureda zbog svojih velikih i neprestano rastućih mogućnosti. Izrada 2D crteža i 3D modela, vizualizacija i animacija postali su sastavni dio svakog projekta, dok komunikacija preko interneta uvelike ubrzava proces projektiranja, te poboljšava koordinaciju između projektanta, investitora i tima na terenu. Korištenje računala za izradu tehničke i proizvodne dokumentacije kao i građevinskih planova, nacrta i sl. smatra se zahtjevnijim projektantskim zadatkom, a brzina i preciznost izrade kao i jednostavna mogućnost manipulacije i arhiviranja gotovih dokumenata i njihovog kasnijeg ponovnog korištenja predstavljaju glavne razloge koji CAD čine neizbježnim.

Suglasnost za program učenici ili roditelji mogu dati svojim potpisom tijekom upisima u prvi razred koji se održavaju od 11. do 13. srpnja. 2016.
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju