preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus Plus – Listen Past

Autor: Luka Milin, 6. 5. 2016.

 

U njemačkom gradu Bündeu od 15.4. do 21.4. održao se projektni sastanak u okviru projekta “Erasmus Plus – Listen Past”. Grad Bünde posjetilo je 5 naših učenika u pratnji profesorice Tatjane Kamber i Blanše Miletić. U projektu su osim Hrvatske i zemlje domaćina sudjelovale Turska, Rumunjska i Engleska.

U Njemačkoj smo proveli tjedan dana svakodnevno učeći o povijesti istovremeno razvijajući multikulturalnost kroz upoznavanje kultura drugih država uključenih u projekt. Prvi dan posjetili smo centar grada Bündea gdje smo uz pratnju vodiča istražili taj gradić i njegova najznačajnija mjesta. Nakon posjeta grada otišli smo u školu domaćina u kojoj smo u najboljem svijetlu prezentirali Zadar i našu školu.U nedjelju smo otputovali do kolosalnog spomenika Kaiser-Wilhelm-Denkmal te smo zatim otišli do grada Bückeburga u kojem smo posjetili veličanstven dvorac. Ponedjeljak je bio rezerviran za posjet dvorcu Marienburg koji nas se jednako dojmio kao i prvi koji smo posjetili. Nakon posjeta otišli smo do Hannovera koji je najveći grad koji smo posjetili na putovanju i u kojem smo, između ostalog, posjetili i gradsku vijećnicu. Kada smo završili s obilaskom vijećnice liftom smo se popeli na vrh te zgrade te imali nevjerojatan pogled na čitav grad. U utorak smo otišli do Osnabrücka u kojem smo vidjeli podrum Gestapa i dobili vjerni uvid što se dešavalo kroz svjedočenja koja smo imali prilike pročitati, ali i čuti. Ubrzo nakon toga otišli smo do muzeja Felixa Nussbauma, svjetski cijenjenog umjetnika koji je djelovao kroz razdoblje nadrealizma. Njegov nas je životni put dotaknuo zato što je konstantno pokušavao ostati živ, jer je, kao židovski slikar uvijek bio na meti Gestapa i bio u opasnosti da završi u logoru. Srijeda je bila zadnji dan prije četvrtka kada smo putovali nazad te smo svi željeli da taj dan potraje što je dulje moguće. Taj dan posjetili smo dvoravc Wewelsburg koji je korišten od strane nacista za razne vojne sastanke. Uz njega je izrađen i logor u kojem su ljudi bili mučeni zato što se nisu uklapali u okvire u koje su ih nacisti htjeli staviti. Nakon posjeta dvorcu i logoru svi skupa jeli smo tradicionalna jela u restoranu u sklopu objekta te smo otišli do podruma dvorca u kojem smo kroz interaktivne aktivnosti na papir prenijeli sve ono viđeno u dvorcu. Nakon što smo međusobno to prezentirali grupama, otišli smo nazad u grad Bünde te se svi zajedno okupili na našu posljednju večer u tom gradu.

U četvrtak ujutro započeli smo naše putovanje kući. Kada smo se prisjećali putovanja bili smo sretni jer nam je svaki dan bio ispunjen druženjima i stvaranjem novih prijateljstva, uz naravno izvrstan program i vrhunsku njemačku hranu. Ono najznačajnije što smo stekli su prijateljstva i kontakti s ljudima iz čitave Europe te sjećanja i iskustva koje će nam služiti te biti korisna na putovanjima i mogućim razmjenama koja slijede.

Slike možete vidjeti OVDJE
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju