preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

SMOTRA TRADICIJSKE BAŠTINE GALOVAC 2016.godine

Autor: Blanša Miletić, 2. 5. 2016.

Folklorna skupina naše gimnazije  22. travnja ove godine upotpunila je nastupe KUD-ova osnovnih škola iz Privlake,  Zemunika, Ražanca, Starigrada,   Polače, Stankovaca  i Sali koji su svi izveli po jednu točku programa. Učenici Gimnazije Jurja Barakovića kao jedina srednjoškolska  folklorna aktivnost  predstavili su se Kaštelanskom narodnom četvorkom- plesom koji su u Dalmaciju tijekom 19. stoljeća donijeli Francuzi u potrazi za dobrim vinima zahvaljujući  čemu su nam  izgradili ceste kroz Dalmaciju i prema unutrašnjosti Hrvatske.

 Kaštelanska narodna četvorka pleše se u slikama koje najavljuje kolovođa i odvija se u slijedu- što je bio društveni poticaj našem glazbeno nadarenom narodu za stvaranje  vlastite inačice ovog plesa, pa smo ga mi upravo stoga odabrali i predstavili folklornoj publici prema zapisu i rekonstrukciji  folklorne pedagoginje  Marice Tadin.

Zahvaljujemo domaćinima Osnovnoj školi Galovac  na toplom i bogatom prijemu koji je započeo šetnjom svih sudionika smotre kroz mjesto te zajedničkom molitvom ispred mjesne crkve Sv.Mihovila.  Uslijedio je bogat program nas sudionika a potom zajednička  okrepa.

 Ova smotra odvijala se u vedrom i veselom raspoloženju k tome s lijepim i sunčanim vremenom  zahvaljujući  čemu  predstavlja  zaokruženi doživljaj za uspomenu i dugo sjećanje!

Ovdje možete vidjeti video snimljen iz publike i video snimljen iz džepa jednog plesača
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju