preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus+: Schools in Motion

Autor: Nino Mencl, 15. 3. 2016.

Gimnazija Jurja Barakovića sudjeluje u projektu Erasmus+ pod nazivom Schools in Motion.Osim naše škole u projektu sudjeluju i škole iz Italije, Njemačke, Španjoske, Portugala i Turske. Nakon prvog susreta u Njemačkoj, drugi susret je održan u Italiju u Pesci. Tamo su našu školu predstavljale profesorice Tonkica Strika i Brigitte Meurer, te učenici Mihaela Bačić, Alessia Krstić, David Medvidović, Stipe Mustać, Lorena Stamičar, Sara Sulen i Ema Šekez. Iz Zadra smo krenuli u subotu 20.velječe kasno navečer, te stigli u Pesciu u nedjelju u posljepodnevnim satima gdje su nas na željezničkoj stanici srdačno dočekali naši domaćini. U ponedjeljak ujutro održan je sastanak u školi ITC Marchi, gdje su Talijani održali prezentaciju o Pescii, gradiću od 20 000 stanovnika u samom srcu Toskane. Nakon toga smo išli u obilazak Pescie i vidjeli sve njene znamenitosti. Nešto kasnije u Villi delle Rose bio je organiziran buffet, na kojem smo mogli probati tipična talijanska jela te su se međusobno predstavili svi učenici i profesori koji su sudjelovali u ovom projektu, a učenici su rekli ponešto o gradovima iz kojih dolaze.

Utorak je bio rezerviran za obilazak Lucce, povećeg grada u blizini Pescie. Osim obilaska predviđeno je bilo i bicikliranje po gradskim zidinama, ali nas je u tome spriječila kiša koja je padala cijeli dan. Popodne smo proveli u zajedničkom druženju i upoznavanju.

U srijedu ujutro išli smo u posjet impresivnom bivšem kartuzijanskom samostanu u mjestu Calci u sklopu kojeg se nalazio i prirodoslovni muzej. Vodič nas je stručno proveo kroz muzej i dočarao nam razvoj prirode i svih njenih živih bića kroz milenije. Nedaleko od Calcia nalazi se Pisa koju smo također posjetili te vidjeli svima poznati kosi toranj i impozantnu romaničku katedralu te se prošetali ovim slikovitim gradom.

U četvrtak smo posjetili grad umjetnosti i ljepote, pravi grad-muzej: Firenzu. Tamo smo posjetili tehnički muzej u sklopu kojeg se nalazio i planetarij. Nakon muzeja zajedno smo prošetali gradom te vidjeli poznatu firentinsku katedralu, Ponte Vecchio (Stari Most) na kojem se nalazi niz zlatarni po kojima je Firenza slavna i još mnoga remek djela.

U petak ujutro ponovno je održan sastanak u školi te su učenici naše škole prezentirali audio vodič kroz muzeje na tri jezika: hrvatski, engleski i talijanski. Navečer je u Villi delle Rose bila večera i oproštajna zabava gdje smo se oprostili od svih dragih ljudi koje smo upoznali kroz tjedan.

U subotu 27. veljače pozdravili smo se sa svojim domaćinima i u jutarnjim satima se zaputili za Zadar, a stigli smo kasno navečer. Talijani su se pokazali kao izvrsni domaćini pa im od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu i trudu koji su uložili u ovaj projekt. Susret u Zadru održat će se u listopadu 2016.

Slike sa susreta možete vidjeti OVDJE
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju