preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus+ susret

Autor: Nino Mencl, 2. 3. 2016.

U okviru projekta Erasmus+ pod nazivom „Listen stories engaged in the past- the Second World War“, Gimnazija Jurja Barakovića ugostila je učenike i nastavnike iz Njemačke, Rumunjske, Velike Britanije i Turske u periodu od 12.02 do 19.02.2016. godine. Temeljni cilj programa bio je približiti učenicima problematiku Drugog svjetskog rata te ojačati svijest o socijalnim, demografskim i političkim posljedicama.

Domaćini naše škole dočekali su učenike u petak 2.02 u večernjim satima, a subotu smo započeli obilaskom stare jezgre grada. Po povratku u školu ravnatelj je uputio pozdrav dobrodošlice svim sudionicima projekta. Nakon kratkog odmora, učenici svih zemalja održali su prezentacije na temu Drugog svjetskog rata. Prvi dan projekta završili smo izlaskom u grad.

Drugog dana posjetili smo Split te se upoznali s njegovim povijesnim znamenitostima, a primarni cilj je bio razgovor sa živim sudionicima rata u udruzi antifašističkih boraca grada Splita. Na taj način smo imali priliku saznati detalje života iz tog razdoblja te obratiti pozornost na katastrofe koje se ne smiju ponoviti. Dan smo nastavili tradicionalnim ručkom u splitskoj varoši te se uputili za Zadar.

U ponedjeljak 15.02 učenici naše škole su nam predstavili glazbene točke na stranim jezicima nakon čega smo sudionike projekta podijelili u 5 različitih radionica. Kroz radionice smo se mogli upoznati s tradicionalnim plesom i tehnikom prženja badema. Održana je i informatička radionica te dva kviza znanja o Drugom svjetskom ratu.

Sutradan smo posjetili Šibenik te Pakovo selo gdje smo se susreli s tradicionalnim običajima hrvatskog sela te imali priliku probati domaći pršut, sir i vino. Nakon kratkog druženja uz ručak krenuli smo za Zadar, a dan smo odlučili završiti još jednim večernjim posjetom grada.

U srijedu 17.02 dok su se neki uputili na izlet do nacionalnog parka Paklenica, učenici Velike Britanije već su bili spremni za polazak kući. U četvrtak smo ispratili učenike iz Njemačke i Turske, a u petak učenike iz Rumunjske.

Susret je opravdao naša očekivanja, usavršili smo se u stranim jezicima, naučili poštovati različite kulture i načine života te stekli nova poznanstva.

Slike možete pogledati OVDJE.
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju