preskoči na sadržaj

Gimnazija Jurja Barakovića Zadar

 > Naslovnica
Vijesti

Postavljanje izložbe Dobri stari zakoni-suzbijanje korupcije u srednjem vijeku

Autor: Karmen Krstić, 26. 2. 2016.

Naša je gimnazija peta hrvatska srednja škola gdje je grupa autora knjige „Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku“ postavila izložbu i održala predavanje na tu temu. O tradiciji suzbijanja korupcije našim je učenicima govorio autor izložbe Zorislav Antun Petrović.

U školi su na devet panoa prikazani citati srednjovjekovnih pravnih alata koji se odnose na korupciju od vinodolskog zakona do statuta primorskih gradova. Po indexu percepcije korupcije u suvremenom društvu Švedska, Danska i Novi Zeland su najmanje, a Nigerija, Irak i Somalija najviše korumpirane zemlje, rekao je Zorislav Antun Petrović. Gdje je tu Hrvatska? 

Među najboljim ponavljačima je naša zemlja koja ima suštinske probleme u administrativnom pogledu, birokracija je pretroma što je posljedica nedorečenosti propisa i zapošljavanja po rođačko-stranačkim kriterijima, kod nas je to još uvijek prenaglašeno i efikasnost državnog aparata nije onakva kakva bi trebali biti, smatra Petrović.

Autor izložbe je zaključio kako treba podizati svijest učenika te je  održao predavanje našim maturantima  jer oni nisu tim zlom zahvaćeni i moraju steći neki imunitet. Učenici su pokazali  interes te su odgovarali na pitanja i sami ih postavljali pokazujući razvijenu svijest i određeno znanje o ovoj gorućoj temi u Hrvatskoj.  

Slike možete pogledati OVDJE.
CMS za škole logo
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3, HR-23000 Zadar / www.gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr / ured@gimnazija-jbarakovica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju